19 децембра, 2022

Завршна конференција ECOBIAS Erasmus+ пројекта

ECOBIAS Erasmus+ пројект се формално завршава, али резултати остају дугорочно одрживи. Завршна конференција пројекта је одржана на Интернациналном универзитету у Травнику 9. и 10. децембра 2022. године.

Током Конференције презентовани су завршни извјештаји руководилаца партнерских институција, док је координаторица пројекта, проф. др. Снежана Радуловић презентовала Извјештај о упису студената на мастер програме и курсеве цјеложивотног учења. Конференција је завршена излагањем тема магистарских радова студената „ECOBIAS“ пројекта.

Циљ Ецобиас пројекта био је да развије и унаприједи знање, вјештине и техничке ресурсе институција високог образовања у партнерским земљама у еколошком мониторингу и биолошкој процјени слатководних ресурса у складу са националном и ЕУ политиком. У резултатима пројекта истиче се оснивање и покретање четири мастер програма из области еколошког мониторинга и биолошке оцјене квалитета вода у Босни и Херцеговини са укупно уписаних 58 студената, затим покретање три пакета програма курсева цјеложивотног учења у БиХ и Црној Гори са преко 70 полазника. Опремљено је седам нових лабораторија на институцијама високог образовања, припремљен је едукативни материјал, обучени су кадрови и ојачана је веза између привредног и сектора образовања. Одржани су бројни округли столови, радионице, дани отворених врата и љетна школа. Успостављена је регионална ECOBIAS мрежа.

Пројектом је координирао Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, а конзорцијум пројекта чинило је укупно 11 универзитета из пет земаља. У овом позиву су универзитети из Србије први пут аплицирали као програмски универзитети (Универзитет у Новом Саду и Универзитет у Нишу), са универзитетима из Хрватске (Свеучилиште у Загребу) и Њемачке (Universitet Duisburg-Essen), а са партнерским универзитетима из Босне и Херцеговине (Свеучилиште у Мостару, Интернационални универзитет Травник, Универзитет у Тузли, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањој Луци) и партнером из Црне Горе Универзитетом Доња Горица.

Са одличним резултатима, оспособљеним студентима, ојачаним институцијама и умреженим кадром, ECOBIAS наставља да живи и након формалног завршетка пројекта и доприноси побољшању квалитета управљања водама у земљама западног Балкана.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *