септембар 26, 2022

Учешће представника Технолошког факултета Зворник на љетној школи из метабаркодирања ДНК из животне средине у оквиру Erasmus+ ECOBIAS пројекта

Представници Технолошког факултета Зворник Универзитета у Источном Сарајеву су у оквиру Erasmus+ ECOBIAS пројекта учествовали на љетној школи под називом “Љетна школа из метабаркодирања околишне ДНК”, у периоду од 5. до 8. септембра 2022. године, у организацији Природно-математичког факултета Универзитета у Тузли. Поред наставника, сарадника и студената Технолошког факултета Зворник, љетној школи су присуствовали и бројни представници других универзитета, попут: Универзитета у Новом Саду, Универзитета Duisburg-Essen, Свеучилишта у Загребу, Универзитета у Сарајеву, Универзитета у Бањој Луци, Свеучилишта у Мостару, Универзитета у Нишу, Интернационалног универзитета Травник и Универзитета Доња Горица. На отварању љетне школе, у име Erasmus+ ECOBIAS конзорцијума, присутне је поздравила и обратила се проф. др Љубица Васиљевић, координатор ECOBIAS пројекта на Универзитету у Источном Сарајеву, и том приликом је изразила посебно задовољство због учешћа тима са Универзитета у Источном Сарајеву на оваквом догађају, чиме је омогућено упознавање, умрежавање и проширивање сарадње са универзитетима у Босни и Херцеговини, али и региону.

Метабаркодирање ДНК из животне средине је метода процјене биодиверзитета у којој се узорци узимају из животне средине путем воде, седимента или ваздуха и методама молекуларне генетике се утврђује присуство врста и процјењује се укупни биодиверзитет. То је интердисциплинарна метода која спаја традиционалну екологију засновану на теренским истраживањима са молекуларним методама и напредним рачунарским алатима. Циљ школе је био да упозна учеснике са могућностима метабаркодирања ДНК из животне средине, почевши од начина узорковања, преко лабораторијских метода до коначне биоинформатичке обраде добијених резултата, а све то уз помоћ стручњака из водеће лабораторије у овој области са Универзитета Duisburg-Essen у Њемачкој.

Отварање љетне школе у оквиру Erasmus+ ECOBIAS пројекта

У оквиру четверодневне љетне школе, учесници су сакупили узорке за потребе изолације ДНК на хидроакумулацији Модрац. На терену су практично показани и различити начини филтрирања узорака прије даље лабораторијске обраде. Затим, у лабораторијама Природно-математичког факултета Универзитета у Тузли, урађена је изолација ДНК материјала из узорака са терена и анализа диверзитета врста рибљих популација и алги, а учесници су упознати и са основним биоинформатичким алатима при обради резултата добијених метабаркодирањем ДНК из животне средине.

Представници Технолошког факултета Зворник Универзитета у Источном Сарајеву на љетној школи из метабаркодирања ДНК из животне средине

Редовни професор Florian Leese са Универзитета Duisburg-Essen, који је руководилац водеће лабораторије у анализи ДНК из животне средине у Европи и пројектни партнер ECOBIAS конзорцијума, и његови сарадници су одржали неколико предавања и упознали учеснике са основном методологијом, предностима и проблемима коришћења метабаркодирања ДНК из животне средине у процјени биодиверзитета, али и о будућим примјенама ове методе, која претендује да постане кључни алат у еколошком мониторингу и глобалним конзервационим студијама.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *