октобар 11, 2021

Промоција мастер студијског програма Еколошки мониторинг слатких вода у оквиру ERASMUS+ ECOBIAS пројекта

На Технолошком факултету Зворник, Универзитета у Источном Сарајеву, је у сриједу, 6.10.2021.године, одржан Дан отворених врата чији је циљ промоција новог студијског програма на  другом циклусу студија, под називом Еколошки мониторинг слатких вода.

Студијски програм је развијен у оквиру ERASMUS+ECOBIAS пројекта у области изградње капацитета у високом образовању у коме  учествује 11 универзитета из пет земаља (Црна Гора, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Њемачка), а координатор је Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду.

Како постојеће образовање о биолошкој процjени животне средине и вода у дијелу Западног Балкана не испуњава захтјеве европског законодавства и регулатива у области животне средине, циљ ECOBIAS пројекта је развијање и побољшање знања, вјештина и техничких ресурса високошколских установа у области еколошког мониторинга и биолошке процјене копнених вода у складу са националним и европским регулативама. Пројекат предвиђа развијање најмање 26 курсева за мастер програме и 14 за цјеложивотно учење. 

Мастер програм који се организује на Технолошком факултету Зворник усмјерен је на микробиологију и технологије заштите вода, док су други програми на високошколским установама у Босни и Херцеговини усмјерени на еколошки инжењеринг, ГИС и даљинско очитавање у екомониторингу, генетички биомониторинг, као и напредне технике и приступи за обраду података.

Овај студијски програм за стицање звања мастер екологије, прилагођен је Европском образовном простору у складу са концепцијом Болоњске декларације и препорукама EMAB-a (Ecological Monitoring and Aquatic Bioassessment), као и националним акредитационим стандардима. Његов основни циљ је изградња капацитета у високом образовању као неопходан корак ка политици  Европске уније о интеграцији заштите животне средине у региону. Како је мултидисциплинарног  карактера, те повезује екологију и заштиту животне средине, стечено знање дипломираним студентима ће обезбједити стручност за рад у лабораторијама и истраживачким центрима еколошког профила, али и практичну примјену стечених знања у различитим гранама привреде.

Кроз сам пројекат, Технолошки факултет Зворник је добио опрему у вриједности од 25 хиљада евра за опремање лабораторија. Добијена лабораторијска опрема, поред већ постојеће, омогућиће ефикасно еколошко праћење и биопроцјену слатководних система. У њима ће моћи да се ради на мониторингу свих потенцијалних загађивача и  и технологији заштите вода.

Приступ студију Еколошки мониторинг слатких вода имају сви кандидати који су завршили академске студије првог циклуса студијских програма Биологија и Екологија са освојених 240 ECTS  бодова, или студијског програма из друге сродне области уз спровођење поступка утврђивања еквивалентног броја  ECTS  бодова и поштовање одредби Правила о студирању на другом циклусу студија која се односе на услове уписа.

Предвиђено је да за вријеме трајања пројекта студије буду бесплатне за 5 студената у једној школској години.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *