октобар 11, 2021

Округли сто на тему „Значај еколошке едукације и мониторинга у очувању квалитета вода“ у оквиру ERASMUS+ ECOBIAS пројекта

Дана 6.10.2021. од 10 часова, на Технолошком факултету Зворник, Универзитета у Источном Сарајеву,  одржан је Округли сто под називом Значај еколошке едукације и мониторинга у очувању квалитета вода. Округли сто је  организован у оквиру ERASMUS+ ECOBIAS пројекта (Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs (срб: „Развој мастер студија из еколошког мониторинга и биопроцјене слатководних екосистема у високошколским институцијама Западног Балкана“).

Округли сто угостио је многе заинтересоване учеснике из јавног сектора у окружењу. Присутни су били стејкхолдери из различитих области привреде, а између осталих из компанија Алумина и Зеохем, Института за јавно здравство, Градске управе града Зворника, Регионалне депоније у Зворнику, Националног парка „Дрина“, Општина Милићи и Сребреница, Геолошког завода Републике Српске и други. Присутнима се на почетку скупа обратила проф. др Љубица Васиљевић, координатор пројекта испред Технолошког факултета Зворник, која је истакла значај оваквог пројекта за унапређење високошколског образовног система. Након тога одржано је неколико кратких предавања као увод за дискусију.

Најзначајнији циљеви дискусије Округлог стола су били сљедећи: разматрање улоге еколошког кадра у активностима јавних предузећа и индустрије у домену заштите животне средине, као и реална потреба привреде за еколошким високообразованим кадром, а све у сврху развијања мастер програма из еколошког мониторинга и биопроцјене слатководних екосистема у високошколским институцијама Западног Балкана. Такође, дискутовало се о значају мониторинга у превенцији, откривању и спречавању загађења водних екосистема.

Гости Округлог стола су показали интересовање за дискусију и подржали идеје и циљеве ERASMUS+ ECOBIAS пројекта. У току дискусије, између осталих, ријеч је узео еколошки инспектор Ратко Ђорђић, који је указао на проблем недефинисане надлежности у оквиру пограничног простора са Републиком Србијом, што онемогућава дјеловање и рјешавање конкретних проблема. Истакао је и на потребу за израдом регистара загађивача на појединим локацијама и апеловао на савјесну израду студија о процјени утицаја и других докумената од значаја. Учесник испред Општине Сребреница, Слађана Грујичић, указала је на недостатак кадра из области екологије и заштите животне средине у локалним самоуправама и недовољно функционисање система заштите животне средине. Битно је успоставити  рјешавање проблема од микронивоа, односно локалних заједница, те сарадњу од локалног до највишег нивоа – нагласила је Грујичић.

Резултати дискусије Округлог стола се односе на повезивање циљних група у области еколошког мониторинга и акватичне биопроцјене ради боље контроле и очувања квалитета водних ресурса. Један од закључака је да се окупљања овог типа у будућности требају чешће организовати, у сврху повезивања реалног сектора и високошколских установа, јер се на овај начин свим заинтересованим странама омогућава да изразе своје идеје и размијене искуства и мишљења. Учесници округлог стола сложили су се и да је развијање новог мастер програма и образовање еколошког кадра у датој области велики корак ка унапређењу квалитета водних екосистема.

Дискусију Окрулог стола су водили модератори са Технолошког факултета Зворник, проф. др Љубица Васиљевић и проф. др Славко Смиљанић, а  након предавања и дискусије организован је коктел.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *