мај 24, 2021

Разговор са Браном Ђокићем

Брано Ђокић је дипломирани инжењер прехрамбене технологије, запослен у компанији Младегс пак д.о.о. из Прњавора која се бави производњом и паковањем прехрамбених производа. На позицији погонског технолога Брано ради на линијама за производњу и контролу квалитета широког асортимана прехрамбених производа. На ТФЗВ – у је дипломирао на студијском програму Хемиско инжењерство и технологија са усмјерењем Прехрамбене технологије 2012. године.

Брано ће нам изнијети своја мишљења о томе како је на њега утицало искуство студирања на ТФЗВ – у те зашто многи будући студенти требају да размисле о упису ТФЗВ.

У чему уживате на својој тренутној позицији?

У компанији Младегс пак д.о.о. радим као прехрамбени технолог на пословима производње и контроле безбједности и квалитета наших прехрамбених производа. Посао је динамичан са сталном потребом да се сарђује са великим бројем људи и партнера како би било могуће спровођење неопходних иновација у пракси.

Највише ме испуњава развој нових производа са којима и наша компанија расте а потрошачи добијају прилику да пробају нешто ново.

Којим врстама пројеката се бави Ваш тим?

Мој тим се бави развојем нових производа од рецептуре па све до самог технолошког поступка који ће нам омогућити да првобитну замисао преточимо у производе које можемо понудити тржишту.

Производи које ми желимо да понудимо тржишту морају бити високог нутритивног и сензорског квалитета а да потпуно задовоље потребе потрошача.

Како Вас је искуство студента Технолошког факултета Зворник припремило за тренутну позицију?

Радо се сјећам студирања на ТФЗВ -у али није увјек било лако. Сјећам се колико сам неке предмете тешко положио али и колико сам био срећан када сам дао све од себе и успјешно савладао те тешке предмете.

Током студирања срео сам многобројне пријатеље и изградио значајне контакте у академској заједници која је битна и после завршетка студија.

Теоријска знања која сам стицао на факултету су ми омогућила брже и лакше прилагођавање и рјешавање различитих питања и проблема у пракси. Практучна настава ми је омогућила да теорију продубљеније схватим и да немам проблема да је примјеним.

Да можете да поновите искуство студирања, да ли бисте нешто другачије учинили?

Тешко је рећи из ове перспективе шта бих промјенио. Жао ми је што у вријеме када сам ја студирао факултет није имао тако добро опремљене лабораторије из области прехрамбене технологије, као што данас има, а гдје би кроз лабораторијске вјежбе стицали практичне вјештине.

Студентски активизан је врло битан, да данас опет студирам био бих активнији и покушао бих да кроз заједничке активности студената и факултета организујем више посјете индустрији или бих се чак као студент укључио у активности које факултет спроводи са индустријом.

Које су две или три ствари на које би студенти требали да обрате пажњу током студирања јер су важне и припремају их за професионалну каријеру?

Током студирања нисам никада заборављао на дружење. Друштвени живот је значајан и омогућава лични развој и оних вјештина које се не изучавају на факултету а од великог су значаја у самом раду са људима на различитим позицијама у производњи или менаџменту компаније. Исто тако су битни страни језици. Многа литература је недоступна а професионална комуникација немогућа уколико немате бар добро познавање једног страног језика, а енглески је најчешћи језик који је потребно познавати.

Такође, никада не смију да забораве да требају бити људи прије свега.

Који савјет имате за студенте који размишљају о каријери у истом или сродном сектору?

Мој савјет је да буду упорни и свјесни да сваки факултет па и ТФЗВ је само једна полуга ка њиховом циљу. Оно што је најважније је да је искористе добро а то ће постићи развојем способности да критички размишљају и да се прилагођавају сваком постављеном задатку.

Питајте професоре, укључујте се у рад у лабораторијама што више можете и стално радите на себи и својим способностима.

Није битно да ли радите у некој мањој или већој компанији, или радите у неким јавним институцијама или друштвеним организацијама, да би се осјећали испуњено морате поставити себи циљеве који су вриједни труда. Такви циљеви ће вас промјенити и кроз њих ћете развијати и себе. Пронађите начин да својим дјеловањем остварите резултате које желите да видите око себе.

Не бојте се да тражите посао, чак ако оглас за посао и није јавно објављен то не мора да значи да одређени послодавац не тражи нове људе. Пријавите се, пошаљите имејл и објасите на који начин би му ви могли бити корисни. Сваки послодавац ће ово увјек поштовати а онај којем сте потребни ће вам посао и уступити.

У раду покажите залагање за обавезе вама додјељене и иницијативу и добар послодавац ће вас наградити.

Да сте у могућности да запослите недавне дипломце Технолошког факултета Зворник, које би особине тражила ваша организација?

Сваки посао је на неки начин посао са људима, то је нарочито тачно у прехрамбеној индустрији. Сви наши производи су намјењени људима и они увек дају коначан суд о нашем раду.

Како би могли увјек бити на висини задатка врло су важне способности тимског рада, жеља за новим сазнањима и иновативност и то су особине које бих ја посматрао приликом одабира кандидата.

Ми у компанији Младегс пак д.о.о. увјек желимо да запослимо људе који имају способност да мотивишу и себе али и друге у тиму те оне који су спремни да уче и не траже изговоре пред изазовима већ њихова рјешења.