децембар 31, 2023

Regional Training and Certification Course in Residence Time Distribution and ColumnScanning Techniques, Seibersdorf and Vienna, Austria (4 to 15 December 2023.)

Међународна агенција за атомску енергију (IАЕА) организовала је у Бечу регионални тренинг курс у оквиру пројекта техничке сарадње. Виши асистент са Технолошког факултета Зворник, Срђан Вуковић, био је једини учесник из Босне и Херцеговине.

Сврха догађаја била је обука и сертификација учесника курса. Обука и интензивни програм су трајали двије недеље, први дио се односио на предавања а други дио на практичну обуку.

Time Distribution Technique (RTM/RTD) and Sealed Sources Methods – Column Scanning Technique (SSM/CST) примјењују се у комплексним индустријским постројењима. Ове технике спадају у неинвазивне “алате” за дијагностику аномалија тока процеса које се морају отклонити да би се постигла ефикасност и оптимизација процеса. Предности и одлике ових метода се огледају у економичности, прецизности, мобилности, одрживости и брзини имплементације.

На крају обуке учесници су тестирани. Успјешни кандидати су добили сертификате о компетенцијама од сертификованог тијела – International Society for Tracer and Radiation Applications (ISTRA). Један од успјешних кандидата био је и Срђан Вуковић који је добио два сертификата за програмом предвиђене методе и постао члан ISTRA заједнице.

Ова достигнућа не одражавају само лични успјех Срђана Вуковића већ отварају врата за будуће сарадње Технолошког факултета Зворник са индустријским сектором на регионалном и међународном нивоу.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *