јун 26, 2023

Активности у оквиру пројекта „Грађанин научник – Процјена утицаја загађења вода у сливу ријеке Дрине“ на Градској плажи и Технолошком факултету Зворник

У циљу подизања свијести и ефикасног дјеловања у заштити ријеке Дрине, Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини је започела пројекат „Грађанин научник – Процјена утицаја загађења вода у сливу ријеке Дрине”.

У сарадњи са Технолошким факултетом Зворник Универзитета у Источном Сарајеву, Природно-математичким факултетом Универзитета у Сарајеву и Природно-математичким факултетом Универзитета у Бањој Луци, пројекат обухвата низ теренских вјежби са студентима, локалним заједницама, младима и грађанима, како би се омогуćио увид у квалитет воде ријеке Дрине и стање водених екосистема.

Дана, 21. јуна 2023. године, су организоване активности по питању овог пројекта у Зворнику на Градској плажи и на Технололошком факултету Зворник.

Главни дио узорковања и анализе воде помоћу теренске опреме, као и излов рибе помоћу елетрориболова, одржан је у близини Градске плаже у Зворнику, а предавање на тему „Микропластика и њен утицај на екосистем“, као и додатне анализе квалитета воде су одржане у просторијама Технолошког факултета Зворник, након завршетка практичног рада на ријеци. Уз помоć професионалне опреме и под надзором стручњака, учесници су имали прилику да се упознају са електрориболовом, узорковањем воде и физичко-хемијским испитивањима воде.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *