мај 30, 2022

Промоција мастер студијског програма Еколошки мониторинг слатких вода у оквиру ERASMUS+ ECOBIAS пројекта

У сриједу, 25.5.2022.године, на Технолошком факултету Зворник, одржан је Дан отворених врата у сврху промоције новог мастер програма- Еколошки мониторинг слатких вода. Овај програм је развијен у склопу ERASMUS+ ECOBIAS пројекта у који су укључени 11 универзитета из пет земаља (Црна Гора, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Њемачка), а координатор је Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду.

Циљ пројекта је образовање високостручних кадрова у области заштите животне средине, при чему је посебан акценат стављен на побољшање знања и техничких ресурса високошколских установа у области мониторинга и биолошке процјене копнених вода у складу са националним и европским регулативама. Мастер програм који се организује на Технолошком факултету Зворник усмјерен је на микробиологију и технологије заштите вода, док су други програми на високошколским установама у Босни и Херцеговини усмјерени на еколошки инжењеринг, ГИС и даљинско очитавање у екомониторингу, генетички биомониторинг, као и напредне технике и приступе за обраду података. У оквиру овог пројекта, Технолошки факултет Зворник је добио и значајну опрему која ће, поред већ постојеће, омогућити  ефикасно праћење и биопроцјену слатководних система.

Како је студијски програм мултидисциплинарног  карактера, и повезује екологију и заштиту животне средине, дипломирани студенти ће бити оспособљени за рад у лабараторијама и истараживачким центрима еколошког профила, као и промјену стечених знања у различитим гранама привреде.

Да је интересовање студената за овај студијски програм велико, показује и чињеница да је Технолошки факултет ове академске године уписао и прву генерацију  од 9 студената.  Еколошки мониторинг слатких вода могу уписати сви кандидати који су завршили академске студије првог циклуса студијских програма Биологија и Екологија са освојених 240 ECTS  бодова, или студијског програма из друге сродне области уз спровођење поступка утврђивања еквивалентног броја  ECTS  бодова. Предвиђено вријеме трајања студијског програма је једна година, односно 2 семестра. Након успјешно завршеног студијског  програма студенти стичу академско звањe мастер екологије (MSc in Ecology). Мастер студије су бесплатне за вријеме трајања пројекта.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *