мај 30, 2022

Округли сто под називом Мониторинг квалитета воде, заштита животне средине и еколошка едукација

Дана 25.05.2022. од 10 часова, на Технолошком факултету Зворник, Универзитета у Источном Сарајеву,  одржан је Округли сто под називом Мониторинг квалитета воде, заштита животне средине и еколошка едукација. Округли сто је организован у оквиру ERASMUS+ ECOBIAS пројекта (Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs (срб: „Развој мастер студија из еколошког мониторинга и биопроцјене слатководних екосистема у високошколским институцијама западног Балкана“).

Други по реду Округли сто угостио је заинтересоване учеснике из јавног сектора у окружењу. Присутни су били стејкхолдери из различитих области привреде, а између осталих из компанија Алумина и Зеохем, Градске управе града Зворника, Регионалне депоније у Зворнику, Општине Сребреница, Геолошког завода Републике Српске, лабораторије „Еуроинспект“ и други. Присутнима се на почетку скупа обратила проф. др Љубица Васиљевић, координатор пројекта испред Технолошког факултета Зворник, која је истакла значај окупљања у оквиру округлог стола, као и ECOBIAS пројекта, за унапређење високошколског образовног система. Након тога, виши асистент Мирјана Берибака одржала је уводно предавање, а гошће округлог стола, које су уједно биле и предавачи, одржале су своје презентације.

Испред компаније Алумина, Данијела Чојић је представила примјере добре праксе у области управљања отпадним водама индустрије, док је испред општине Сребреница Слађана Грујичић истакла основне проблеме са којима се сусрећу локалне самоуправе када је ријеч о заштити животне средине.

Гости Округлог стола су показали интересовање за дискусију и подржали идеје и циљеве ERASMUS+ ECOBIAS пројекта, са приједлогом да се у будућности настави са окупљањима овог типа и да то постане дио праксе у циљу повезивања реалног сектора и високошколских установа, јер се на овај начин свим заинтересованим странама омогућава да изразе своје идеје и размијене искуства и мишљења. Учесници округлог стола сложили су се и да је развијање новог мастер програма и образовање еколошког кадра у датој области велики корак ка унапређењу квалитета водних екосистема.

Након предавања и дискусије, у просторијама Технолошког факултета Зворник, организован је коктел за учеснике Округлог стола.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *