мај 20, 2022

10. Фестивал науке у Бањалуци

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске организовало је 18. и 19. маја у Бањалуци 10. Фестивал науке. На Фестивалу је приказано више од 150 експеримената и презентација, представило се више од 30 излагача, 32 пројекције планетаријума и шест пројекција научно-популарне представе за дјецу.

Фестивал науке је одржан у Каменој кући на тврђави Кастел када је ријеч о експериментима и презентацијама, те на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, гдје je смјештен планетаријум и акваријум, тераријум и приказане пројекције представе “Сунчев систем на великом одмору“. Циљ Фестивала науке  је промоција научних истраживања и каријере научника – истраживача, као и подизање свијести код шире јавности о утицају истраживања на свакодневни живот.

Промоција науке и научно-истраживачког рада има тежиште на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја науке на свакодневни живот, те на промовисању каријере истраживача, посебно код младих. Такође, радило се на промоцији студијских програма оба државна универзитета са циљем упознавања младих са што више могућности које студирање пружа.

Екипа Технолошког факултета имала је запажен наступ што представља традицију нашег учешћа. Екипу су чинили студенти Тијана Љубинац, Кристина Ђерић, Бојан Горанчић и Зоран Матић, те асистенти Мирјана Берибака, Срђан Вуковић и Данијела Рајић.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *