октобар 8, 2020

ПОЧЕТАК СПРОВОЂЕЊА КОСТ АКЦИЈЕ „PLASMA APPLICATIONS FOR SMART AND SUSTAINABLE AGRICULTURE“

Првим састанком одбора за управљање, који је одржан 06. и 07. октобра, започело је спровођење акције „Plasma applications for smart and sustainable agriculture“ из програма Европске сарадње у области науке и технологије (COST).

Побољшање одрживости хране уз истовремено смањење штетних ефеката производње хране на животну средину, захтијева примјену ефикасне технологије која повећава продуктивност, а истовремено одржава квалитет и сигурност хране.

Главни циљ ове акције је истражити потенцијале технологије нискотемпературне атмосферске  плазме (хладне атмосферске плазме), као зелене алтернативе конвенционалним хемијским  технологијама у производњи хране, те превазићи класичне границе поља, чиме би се могла омогућити нова димензија у одрживој производњи хране. Акција је усмјерена на удруживање напора бројних европских научних заједница (26 држава), које се баве плазмом, биологијом, пољопривредом и прерадом хране са циљем идентификовања и развоја примјена у ланцу производње хране. Пренос технологије плазме у индустрију засниваће се на разумијевању најважнијих процеса плазме са даљим разматрањима, укључујући законе о (новој храни), потрошњу енергије, као и утицај технологије на безбједност и квалитет хране.

Акција ће трајати четири године и помоћи ће да се координисаним заједничким напорима, широм Европе али и у свијету, кроз интензивна проучавања основних механизама, дефинише ново поље Науке.

Назив акције: Plasma applications for smart and sustainable agriculture

Ознака акције: CA19110

Координатор: Невена Пуач, Институт за физику у Београду

Учесници са УИС: проф. др Драган Вујадиновић, мр Милан Вукић (одбора за управљање)

Интернет страница акције: https://www.cost.eu/actions/CA19110

Трајање: 2020-2024.

Партнери према државама учесницама:

Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Ирска, Израел, Италија, Литванија, Луксембург, Малта, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Уједињено Краљевство.

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *