23 маја, 2018

Први, од пет томова Енциклопедије Републике Српске представљен је у Дому омладине Зворник

Данас је у Дому омладине Зворник представљен први том Енциклопедије Републике Српске. Ово капитално дјело представили су предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/Рајко Кузмановић, генерални секретар АНУРС-а Драгољуб Мирјанић и Неђо Ђурић дописни члан АНУРС-а, те предсједник Градске редакције за Енциклопедију Републике Српске Зворник Радосав Перић.

Први том Енциклопедије штампан је ћириличним писмом у 2.000 примјерака, А-4 формата, са обухваћених 1.300 појмова. На 783 странице обрађени су догађаји и личности, који су важни за историју Републике Српске и самог Зворника. За подручје Зворника обрадићемо 60 насељених мјеста, од чега је у првом тому обрађено шест. Енциклопедија представља личну карту Републике Српске и јединствена је по томе што су у првом тому обрађена сва насељена и опустјела мјеста у Републици Српкој, од слова А до слова Б.

По један примјерак првог тома уручен је истакнутим културно-образовним организацијама и радницима. За Технолошки факултет Зворник примјерак првог тома Енциклопедије уручен је продекану за наставу доц. др Драган Вујадиновићу и проф. др Светлани Пелемиш.