16 марта, 2021

VII МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС (ЕЕМ2021)

Технолошки факултет Зворник Универзитета у Источном Сарајеву је организатор VII међународног конгреса „Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији“ (ЕЕМ2021), који се одржава сваке друге године. Свих шест до сада одржаних конгреса су били изузетно посјећени и изазвали су велико интересовање научнe и стручне јавности, и тако нас и обавезали да наредни конгреси буду још боље организовани.

Након успjеха првих шест конгреса, Технолошки факултет Зворник ће поново окупити лидере из индустрије и академске заједнице како би подјелили своја искуства, представили резултате истраживања, испитали могућности за сарадњу и покренули развој нових идеја. ЕЕМ2021 ће бити одржан у периоду од 17. 3. до 19. 3. 2021. године и биће другачији од свих до сада организованих!

Много је промјена, укључујући мjесто одржавања, програм, научне теме и њихову ширу презентацију.  У овим изазовним временима очигледан је значај изврсности научних и технолошких истраживања, али и њихове дисеминације и доступности јавности.

Сва предавања истакнутих научника ће бити преношена уживо из конференцијске сале хотела Термаг учесницима широм свијета и биће доступна на јутјуб каналу ЕЕМ2021 широј публици.

Успјели смо да повећамо број званичних публикација конгреса те је ЕЕМ2021 подржан од стране два реномирана међународна издавача научне литературе – SPRINGERNATURE и Wiley који су уступили своје престижне часописе за објављивање научних резултата приказаних на ЕЕМ2021.

Даље, ЕЕМ2021 је подржан и од стране Савеза хемијских инжењера Србије преко публикације Хемијска Индустрија, као и од новог суорганизатора из Русије, Московског државног универзитета за производњу хране. Нови суорганизатор је и институт од националног значаја за Републику Србију, Институт за физику Универзитета у Београду. Захваљујемо се и нашим, сада већ традиционалним суорганизаторима, Прехрамбено-технолошком факултету Осијек и Технолошко-металуршком факултету из Београда.

У свим овим случајевима, промјене нису нагле – ми смо их развијали током протекле двије године, можда су само биле убрзане тренутном ситуацијом у свијету.

Да наш конгрес израста у изврстан међународни научни скуп потврђује и подршка која је дошла од стране КОСТ програма Европске уније за европску сарадњу у области научних истраживања, најстаријег програма научне сарадње у ЕУ.  Подршку ЕЕМ2021 конгресу су пружили и Европска федерација за Хемијско инжењерство и Исеки удружење за храну. Технолошки факултет Зворник је једини члан ових престижних институција из Босне и Херцеговине.

Све наведене промјене су резултовале пријавом више од 200 учесника из 31 државе свијета, а који ће током три дана рада ЕЕМ2021 приказати 228 радова. И у овим тешким околностима ЕЕМ2021 је наставио да расте и помјера и наше границе очекивања. Организовање ЕЕМ2023 ће несумњиво бити још већи изазов, изазов који са радошћу прихватамо.

 

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *