април 24, 2019

Промоција пројекта – REINWASTE Беч, Аустрија

Европски пројекат REINWASTE, саопштење за јавност.

Беч, Аустрија 24.-25. април, 2019. година

Универзитет у Источном Сарајеву, Технолошки факултет Зворник учествује као члан међународног конзорцијума  на пројекту финансираном од стране EU-Interrg Mediterranean region и IPA, под називом REINWASTE “REmanufacture the food supply chain by testing INnovative solutions for zero inorganic WASTE” (Преиспитивање ланца снабдијевања прехрамбеним производима тестирањем иновативних рјешења за нулту емисију неорганског отпада).

У периоду 24.04.-25.04.2019. године радни тим пројекта са Технолошког факулета Зворник доц. др Драган Вујадиновић и доц. др Александар  Дошић учествују у раду међународне конференције 19th ICC Conference – Science meets Technology која се одржава у БОКУ Универзитету Беч, Аустрија. Продекани факултета Вујадиновић и Дошић су први дан конференције презентовали пројекат и заинтересоване учеснике конфереције упознали са циљевима пројекта као и досадашњом релизацијом истог. Након завршене презентације развила се дикусија са учесницима који су показали видну заинтересованост за досадашње резулате пројекта.

Овај пројекат је фокусиран на мала и средња предузећа која су посвећена  развоју и иновацијама у својој области, а која су проактивна у кластерима кроз иницијативе смањивања и превенције емисије отпада из пољпривредно-прехрамбеног ланца, те помажу привредницима у сарадњи и размијени искустава. У оквиру тога, REINWASTE је замишљен као тестни пројекат промовишући концепт “short-time” практичне примјене рјешења, како би правовремено одговорио захтјевима “time to market”. Оптимизује употребу биолошких материјала и редизајнира производе и процесе да ограничи производњу неорганског отпада. Овим пројектом тестираће се модели напредних рјешења на три прехрамбена кластера у региону Југоисточне Европе: повртларство у Анрдалузији (Шпанија), мљекарство у Емилија-Ромања (Италија) и кластер производње и прераде меса у региону Прованса-Алпи-Азурна обала (Француска). Поред тога, пољопривредно-прехрамбени сектор Републике Српске (Босна и Херцеговина) ће имати користи кроз методолошки приступ и трансфер знања и технологија из кључних европских сектора.

Конзорцијум чине:

AGAPA, Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucia, Гранада, Шпанија, Координатор пројекта

ASTER, Società consortile dell’Emilia-Romagna per l’Innovazione e il Trasferimento tecnologico, Болоња, Италија

ANIA, Association Nationales des Industries Agro-alimentaires, Париз, Француска

IFAPA, Instituto Andaluz de investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica, Севиља, Шпанија

CRITT Agroalimentaire PACA, Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologie, Авињон, Француска

FIAB, Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas, Мадрид, Шпанија

UES, Технолошки факултет Зворник Универзитета у Источном Сарајеву, Источно Сарајево, Република Српска-БИХ
SEPE, CONFAGRICOLTURA, Confederazione Generale dell’Agricoltura Italiana, Рим, Италија

FEDERALIMENTARE Servizi, Federazione Italiane dell’Industria Alimentare, Рим, Италија

CHAMBRE REGIONALE D’AGRICULTURE, Eks-en-Provans, Француска

Трајање пројекта: Фебруар 2018 – Јули 2020

Координатор AGAPA: Ms Antonia COBACHO – reinwaste.agapa@juntadeandalucia.es

Координатор Универзитет у Источном Сарајеву: доц. др Александар Дошић – aleksandar.dosic@tfzv.ues.rs.ba