- Звање:Ванредни професор
- Катедра: Прехрамбене технологије
- Година дипломирања и институција: Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву, 1998
- Година магистратуре и институција: Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву, 2005
- Година доктората и институција: Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву, 2015
- Mail: milenko.smilјanic@tfzv.ues.rs.ba
Интереси и истраживања:
[1] Лазовић, М., Томовић, В., Бајић, Б., Кецојевић, И., Мркајић, Д., Јоксимовић, А., Томовић, М., Мартиновић, А., Вујадиновић, Д., Томашевић, И., Смиљанић, М. & Ђорђевић, В. (2024). Cadmium аnd lead in fresh vegetables and vegetable products sold on the local market in the Republic of Serbia, 2018-2021, Food Additives & Contaminants: Part B, https://doi.org/10.1080/19393210.2024.2320409. Web of Science.
[2] Лазић, Д., Радић, М., Кешељ, Д., Благојевић, Д., Смиљанић, М. & Васиљевић, Н. (2023). Introduction of the Inductively coupled plasma (ICP-OES) method for the characterization of „Guber“ Srebrenica mineral waters, Journal of Engineering & Processing Management, 15 (1), 1-8. https://doi.org/10.61458/jepm2301001L. Web of Science
[3] Лазовић, М., Томовић, В., Бајић, Б., Кецојевић, И., Мркајић, Д., Јоксимовић, А., Томовић, М., Мартиновић, А., Вујадиновић, Д., Томашевић, И., Смиљанић, М. & Ђорђевић, В. (2023). Cadmium аnd lead in fresh fruits and fruit products sold on the local market in the Republic of Serbia, 2018-2021, Food Additives & Contaminants: Part B, https://doi.org/10.1080/19393210.2023.2258834. Web of Science
[4] Томовић, В., Шојић, Б., Томовић, М., Мандић, А., Јокановић, М., Шкаљац, С., Мартиновић, А., Ђорђевић, В., Вујадиновић, Д., Томашевић, И., Василев, Д., Николић, И., Смиљанић, М. (2023). Analysis of traditional Serbian meat products Aldehydes in dry-cured pork and beef and dry-fermented sausages, Fleischwirtschaft, 103 (10), 98-104. Web of Science
[5] Вукић, М., Вујадиновић, Д., Смиљанић, М., Гојковић Цвјетковић, В. (2022). Atmospheric cold plasma technology for meat industry: a bibliometric review. Theory and practice of meat processing, 7 (3), 177-184. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2022-7-3-177-184. Scopus.
[6] Бараћ, М., Вучић, Т., Шпировић-Трифуновић, Б., Бараћ, Н., Смиљанић, М. (2022), Protein and fatty acid profiles of Kajmak ripened at two different temperatures, Food Science and Technology, Campinas, 42, e63322. https://doi.org/10.1590/fst.63322. Web of Science
[7] Бараћ, М., Сарић, З., Вучић, Т., Средовић-Игњатовић, И., Милинчић, Д., Шпировић Трифуновић, Б., Смиљанић, М. (2021). Effect of Ripening in Brine and in a Vacuum on Protein, Fatty Acid and Mineral Profiles, and Antioxidant Potential of Reduced-Fat White Cheese, Food Technology & Biotechnology, 59 (1), 44-55. https://doi.org/10.17113/ftb.59.01.21.6891. Web of Science
[1] Лазовић, М., Томовић, В., Бајић, Б., Кецојевић, И., Мркајић, Д., Јоксимовић, А., Томовић, М., Мартиновић, А., Вујадиновић, Д., Томашевић, И., Смиљанић, М. & Ђорђевић, В. (2024). Cadmium аnd lead in fresh vegetables and vegetable products sold on the local market in the Republic of Serbia, 2018-2021, Food Additives & Contaminants: Part B, https://doi.org/10.1080/19393210.2024.2320409. Web of Science.
[2] Лазић, Д., Радић, М., Кешељ, Д., Благојевић, Д., Смиљанић, М. & Васиљевић, Н. (2023). Introduction of the Inductively coupled plasma (ICP-OES) method for the characterization of „Guber“ Srebrenica mineral waters, Journal of Engineering & Processing Management, 15 (1), 1-8. https://doi.org/10.61458/jepm2301001L. Web of Science
[3] Лазовић, М., Томовић, В., Бајић, Б., Кецојевић, И., Мркајић, Д., Јоксимовић, А., Томовић, М., Мартиновић, А., Вујадиновић, Д., Томашевић, И., Смиљанић, М. & Ђорђевић, В. (2023). Cadmium аnd lead in fresh fruits and fruit products sold on the local market in the Republic of Serbia, 2018-2021, Food Additives & Contaminants: Part B, https://doi.org/10.1080/19393210.2023.2258834. Web of Science
[4] Томовић, В., Шојић, Б., Томовић, М., Мандић, А., Јокановић, М., Шкаљац, С., Мартиновић, А., Ђорђевић, В., Вујадиновић, Д., Томашевић, И., Василев, Д., Николић, И., Смиљанић, М. (2023). Analysis of traditional Serbian meat products Aldehydes in dry-cured pork and beef and dry-fermented sausages, Fleischwirtschaft, 103 (10), 98-104. Web of Science
[5] Вукић, М., Вујадиновић, Д., Смиљанић, М., Гојковић Цвјетковић, В. (2022). Atmospheric cold plasma technology for meat industry: a bibliometric review. Theory and practice of meat processing, 7 (3), 177-184. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2022-7-3-177-184. Scopus.
[6] Бараћ, М., Вучић, Т., Шпировић-Трифуновић, Б., Бараћ, Н., Смиљанић, М. (2022), Protein and fatty acid profiles of Kajmak ripened at two different temperatures, Food Science and Technology, Campinas, 42, e63322. https://doi.org/10.1590/fst.63322. Web of Science
[7] Бараћ, М., Сарић, З., Вучић, Т., Средовић-Игњатовић, И., Милинчић, Д., Шпировић Трифуновић, Б., Смиљанић, М. (2021). Effect of Ripening in Brine and in a Vacuum on Protein, Fatty Acid and Mineral Profiles, and Antioxidant Potential of Reduced-Fat White Cheese, Food Technology & Biotechnology, 59 (1), 44-55. https://doi.org/10.17113/ftb.59.01.21.6891. Web of Science